top of page

COVID19 vs evenementen, huwelijk en last memories (koffietafels)

Bijgewerkt op: 26 nov. 2021



Het zag er weer net uit dat het allemaal zou beteren maar niets is minder waar. De cijfers gaan weer sterk in dalende lijn en de maatregelen weer verandert. Gelukkig mogen we wel nog steeds evenementen organiseren en feesten hoeven niet terug uitgesteld te worden.



HUWELIJKSFEESTEN EN LAST MEMORIE (koffietafels)


Wel wil ik even duidelijk zijn in het volgende: huwelijksfeesten en koffietafels vallen NIET onder evenementen maar WEL mee onder horeca.

Dit houdt in dat volgens de nieuwe maatregelen volgende regels in horeca en dus ook onze sector voor huwelijksfeesten en koffietafels vanaf 1/11/2021 inhouden:


  • CST verplicht in alle horeca gelegenheden en dus ook onze huwelijksfeesten en last memorie koffietafels.

  • Mondmaskers opnieuwe verplicht in inrichtingen voor culturele, feestelijke, sportieve of recreatieve activiteiten waaronder erediensten incl huwelijksceremonie en uitvaartceremonie.

Het is dan ook van groots belang voor ons als planner ervoor te zorgen dat wij tijdens jullie huwelijksfeest, last memorie er voor zorgen dat er een verantwoordelijke aangesteld wordt voor deze CST-controle. Volgens het FBPM (Fédération Belge des Prestataires de Mariage) ligt de verantwoordelijkheid bij de organisator van het huwelijksfeest (in ons geval Forever Memories), maar ook de verantwoordelijke van de locatie of bruid en bruidegom kunnen hiervoor aangesteld worden. Forever Memories zal deze taak sowieso op zich nemen met alle verantwoordelijkheid erbij, dit kan geen zorg zijn voor het bruidspaar of nabestaande op een deze dag.

Wanneer jullie er voor kiezen om geen mondmaskers te willen dragen tijdens de ceremonie komt de regel van het CST hier ook van pas. Jullie hebben dus wel de keuze om de ceremonie of met verplichte mondmaskers te beleven OF we voeren een CST-controle uit bij het binnenkomen van de ceremonie locatie.



EVENEMENTEN


Ook voor evenementen wordt het CST uitgebreid. De coronapas wordt namelijk verplicht voor evenementen met 200 deelnemers binnen en 400 deelnemers buiten (tot nu was het respectievelijk 500 en 750). Evenementen zouden kunnen werken zonder deze pas MAAR dan moet het mondmasker wel opgezet worden. Indien gewenst kunnen kleinere evenementen op eigen initiatief met een coronapas werken. Ook hiervoor nemen wij van Forever Memories de verantwoordelijkheid op ons en zorgen ervoor dat de nodige controles uitgevoerd worden en leiden alles in goede banen. Dit is in het kort samengevat wat er veranderd is. Hieronder zetten we alles even duidelijk op een rijtje ...


  • Evenementen tot 200 personen binnen of 400 personen buiten

  • Gebruik van het COVID Safe Ticket is niet verplicht. Vanaf nu kan een organisator er wel voor kiezen om toch het COVID Safe Ticket verplichten op zijn evenement. Dit is dus niet verplicht, maar een keuze van de organisator. Indien je het CST verplicht moet je hierover duidelijk communiceren naar bezoekers.

  • De lokale overheid kan het CST verplichten via een lokaal politiebesluit of lokale politieverordening.

  • Als organisator moet je geen CERM-scan of CIRM-scan maken.

  • Er zijn geen beperkingen meer voor evenementen tot 200 personen binnen of 400 personen buiten.

  • Dansen is toegestaan, bezoekers moeten geen afstand houden, er moeten geen bubbels zijn…

  • In publiek toegankelijke binnenruimtes is CO2-meting verplicht. De organisator moet een actieplan opmaken waarin maatregelen staan om de lucht extra te zuiveren. Indien er meer dan 900 ppm wordt gemeten tijdens het evenement, moet dit actieplan uitgevoerd worden.


  • Evenementen met meer dan 200 personen binnen of 400 personen buiten met het COVID Safe Ticket Indien je een evenement organiseert met meer dan 200 bezoekers binnen of 400 bezoekers buiten kan je kiezen of je je evenement coronaproof organiseert of gebruik maakt van het COVID Safe Ticket. Indien je gebruik maakt van het COVID Safe Ticket (CST) werkt het als volgt: Iedere bezoeker op je event moet een geldig coronacertificaat kunnen voorleggen, voor ze binnen mogen op het evenement. Dit zorgt ervoor dat evenementen organiseren een stuk makkelijker wordt, omdat je je evenement minder coronaproof moet maken. Het CST is dus een manier om preventief COVID buiten te houden. Bij deze evenementen moeten bezoekers geen mondmaskers of afstandsregels volgen. Om als bezoeker een CST te verkrijgen moet je aan ten minste één van de volgende voorwaarden voldoen:

  • Ten minste 2 weken voor het evenement volledig gevaccineerd hebben.

  • Een PCR-test of antigeentest kunnen voorleggen met een negatief resultaat

  • Kunnen aantonen dat je het voorbije halfjaar al eens besmet bent geweest.


  • Evenementen met meer dan 200 personen binnen of 400 personen buiten coronaproof georganiseerd

Indien je een evenement organiseert met meer dan 200 bezoekers binnen of 400 bezoekers buiten kan je kiezen of je je evenement coronaproof organiseert of gebruik maakt van het COVID Safe Ticket.

Indien je kiest voor coronaproof organiseren mogen evenementen buiten doorgaan met maximaal 5000 personen. Binnen mogen evenementen doorgaan met een maximale zaalbezetting van 100% volgens de CIRM en een maximum van 3000 personen. Opgelet: deze evenementen moeten coronaproof georganiseerd zijn met afstandregels, hygiënische maatregelen, bubbels…


Het gebruik van de COVID Event Risk Model (CERM) en bij evenementen binnen de CIRM-scan is in deze fase enkel verplicht voor evenementen buiten vanaf 200 personen én evenementen binnen vanaf 100 personen die coronaproof georganiseerd worden.

In deze fase kan het publiek staan of zitten tijdens een evenementen.

11 weergaven0 opmerkingen
bottom of page